Betonnen werkbladen worden vaak gekozen in de keuken. Je kunt ze in gewoon beton krijgen, maar er zijn tevens werkbladen in gepolierde beton. We gaan deze uitvoerig bespreken in dit artikel. Zodoende kom je te weten of zo’n betonnen keukenwerkblad een goede keuze is voor jouw project. Ik kan je nu al zeggen, dat het eindverdict wellicht ‘ja’ zal zijn. Het is sowieso een goede keuze!
Een betonnen keukenwerkblad oogt prachtig en is kras- en stootvast.
Een betonnen werkblad heeft bovendien amper onderhoud nodig.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
In het artikel hebben we alvast enkele foto’s toegevoegd die mogelijks voor de nodige inspiratie zullen zorgen. Ook gaan we dieper in op de prijs per vierkante meter, en geven we advies over het onderhoud van een betonnen keukenwerkblad.
Inhoud
Betonnen aanrecht in de keuken
Je ziet het meer en meer, betonnen aanrechten in de keuken. Het is sterk, het oogt mooi en je hebt amper tot geen slijtage. Qua onderhoud is het een ideaal materiaal om toe te passen als aanrecht. Vooral in hedendaagse/moderne woningen is beton een materiaal dat vaker gekozen wordt.
Veelal wordt het gecombineerd met houten kasten eronder. Ofwel behoudt men de natuurlijke kleur van het hout, omdat dit een erg warm effect teweeg brengt. En andere kiezen voor een strakke (mat-)witte look. Beiden is mooi en wordt veel toegepast, dit hangt puur af van je persoonlijke smaak.
Sommigen combineren hun betonnen keukenwerkblad tevens met een gepolierde betonvloer. Dit kan mooi zijn, maar trop is ook teveel. Op de onderstaande foto vind je hier een voorbeeld van. Sommigen vinden dit te kil. Anderen zijn er dol op.
Nog een voorbeeld… Beton met donker kleurpigment en mat-witte kasten.
Ook in een meer klassieke of landelijke stijl wordt dit vaak toegepast. Al blijft het uiteraard strak ogen.
Ook de spoelbak in de keuken kan uiteraard uit beton vervaardigd worden.
De voor- en nadelen van betonnen werkbladen
Gelijk welk materiaal kan natuurlijk niet zonder zijn eigen voor- of nadelen. Om het voor jou gemakkelijk te maken hebben we deze allen even opgesomd in een handige tabel.
Voordelen van betonnen keukenwerkblad | Nadelen van werkblad in beton |
Hittebestendig (behalve mogelijk de bovenlaag) | Flink poreus |
Krasvast (bij het snijden van groenten) | Gevoelig voor bijtende middelen |
Stootvast | Zwaar (stevige onderkast nodig) |
Slijtvast (amper onderhoud nodig) | Kwetsbaar |
Uniek | Vlekgevoelig (tenzij goed behandeld) |
Keihard | Poreus |
Zeer glad (oogt enorm mooi) | Gevoelig voor eventuele zuren |
Persoonlijk vind ik dat er geen nadelen zijn. Zoals gevoelig voor eventuele zuren hebben we als nadeel gezet. Maar je kan het beton perfect behandelen zodat ook dit geen kwaad kan.
Uiteraard moet je, tevens na een eventuele behandeling, dat zuur geen 6 uur laten liggen, maar meteen opkuisen. Gelijk welk materiaal zou aangetast worden door een bepaald zuur mocht je dit een hele dag laten intrekken.
Meer over het onderhoud of wat je moet doen als je iets gemorst hebt, vind je in de volgende alinea.
Betonnen Keukenwerkblad onderhouden
Is zo’n betonnen keukenwerkblad wel gemakkelijk in onderhoud? Dat is het zeker! Het vergt amper onderhoud. Je kunt het gewoon afwassen met water en het beton is terug mooi.
Wel moet je opletten voor vlekken. Omdat beton poreus is trekken vloeistoffen er gemakkelijk in. En dat kan uiteraard vlekken veroorzaken. Nu, geen schrik krijgen. Een vlek ontstaat ook niet zomaar. Wanneer je meteen ingrijpt zul je geen last hebben van een eventuele vlek.
Wat doen als je gemorst hebt?
Op zich kan dit geen kwaad, zolang het geen zuur is die beton kan aantasten. Want dat kan vlekken veroorzaken. Nu, geen nood, wanneer je gemorst hebt met een bepaald zuur, spoel alles dan overvloedig af met water.
Spoel het liever ééns teveel af dan te weinig. Zo verwijder je het zuur van het betonnen oppervlak, en de restanten van het zuur worden zodanig verdund, dat er geen vlekken zullen ontstaan.
Op zeker spelen?
Wil je op zeker spelen, omdat je weet dat je hier niet altijd even correct mee bent, of vaak met zuren in aanraking komt, dan kun je kiezen om een extra laag te voorzien bovenop het beton.
Er zijn in totaal drie mogelijkheden waaruit gekozen kan worden.
- Natuurlijke uitstraling behouden: Impregneer het beton met een hydrofobeerproduct op basis van siloxanen.
- Mat of glanzend uiterlijk (afhankelijk van het product): PU-lak of exposy-coating, dit biedt een enorm goede bescherming tegen vuil en tegen zuren
- Diepe of matte uitstraling van het beton: lijnolie of bijenwas
Kies je voor één van deze drie beschermlagen, dan doe je er goed aan dit op regelmatige tijdstippen opnieuw aan te brengen, al dan niet door een vakman.
Belangrijk: Gebruik zeker geen bleekwater om het oppervlak te bewerken, anders zal het gehele onderhoudproces verstoord worden, en dat willen we uiteraard niet.
Prijs van betonnen keukenwerkblad
En natuurlijk niet onbelangrijk: Wat is de prijs van een keukenaanrecht in beton? Uiteraard kun je dit zelf doen, maar dat is sterk af te raden. De bekisting en het werk achteraf is werk voor een echte vakman, en is best moeilijk voor een doe-het-zelf’er. Zeker als je een mooi eindresultaat is ga je best naar een vakman.
Gemiddelde prijs
Betonnen keukenwerkbladen zijn erg goedkoop in vergelijking met andere materialen. Afhankelijk van je wensen bevindt de prijs zich tussen de € 200 en € 400 euro per vierkante meter.
Het prijsverschil is erg groot, echter heeft dit te maken met de moeilijkheidsgraad van wat je wenst, de dikte van het beton, moet er een spoelbak bij in beton of niet, moet het gepolierd worden, enz.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project met beton? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!