Een betonvloer ziet er na het gieten mooi strak uit en is bovendien zeer sterk. De vloer zal niet snel slijten, blijft lang mooi en heeft weinig onderhoud nodig. Toch is je betonvloer onderhouden wel aan te bevelen om de betonvloer in optimale staat te houden.
Hoe je binnen- of buiten betonvloer onderhouden?
Welke producten zijn geschikt en wat met vlekken op de betonvloer?
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Het onderhoud is niet moeilijk en zal niet veel tijd kosten. Een kleine moeite die zich loont, want U profiteert van een prachtige vloer die lang mooi blijft. Ook regelmatig schoonmaken zal nodig zijn, maar is zeer eenvoudig.
Je leest hier hoe je je betonvloer het beste kunt onderhouden en schoonmaken en welke producten je wel of niet moet gebruiken. Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken, om beschadiging te voorkomen.
Inhoud
Onderhoud betonvloer
Om de gepolierde betonvloer te beschermen, is het goed om deze regelmatig te onderhouden. Dat kan heel eenvoudig door de vloer in te wrijven met bijenwas. Een alternatief is acrylwas. Door het waxen worden doffe plekken voorkomen en blijft de vloer lang mooi.
De was zorgt voor een beschermlaagje, dat vocht en vuil afstoot. Daarnaast komt de structuur ook nog eens heel mooi uit en krijgt de vloer een diepe glans. De was beschermt niet alleen, maar laat de vloer tevens extra mooi uit zien.
Betonvloer reinigen / onderhouden
Als de vloer gebruikt wordt, zal het nodig zijn om deze regelmatig schoon te maken. Wekelijks vegen of stofzuigen is vaak al voldoende. Vlekken kunnen direct verwijderd worden met een vochtig doekje en wat lauw water.
Afhankelijk van het gebruik en de bevuiling, moet de betonvloer een aantal keer per jaar goed gereinigd worden. Dat doe je met lauw water en een milde reiniger. Natuurlijke producten, zoals groene zeep bijvoorbeeld, zijn zeer geschikt. Gebruik geen agressieve producten of chemicaliën.
Vermijd schuursponsjes of schuurmiddelen. Deze zijn meestal helemaal niet nodig en kunnen de vloer beschadigen. De vloer kan prima met een doekje of dweil behandeld worden. Vlekken kunnen eenvoudig verwijderd worden. Veeg de vlek wel zo snel mogelijk op.
Welke producten moet je vermijden?
Natuurlijke schoonmaakmiddelen met een neutrale pH kunnen het beste gebruikt worden. Het is ook mogelijk om synthetische producten te gebruiken. Belangrijk is dat de vloer niet aangetast wordt. Er zijn een aantal producten die je beter kunt vermijden:
1. Alkalische producten
Schoonmaakmiddelen met een hoge pH (>7) hebben een sterk ontvettende werking. Een bekend alkalisch product is bijvoorbeeld soda. Op een betonvloer kunnen deze producten echter ongewenste kleurverschillen veroorzaken.
2. Zure producten
Producten met een lage pH (<7) bevatten zuur. Denk bijvoorbeeld aan azijn, citroensap, sinaasappelsap, maar ook koolzuurhoudende frisdranken. Het zuur tast de vloer aan. Er kunnen doffe plekken ontstaan, waardoor het uiteindelijk nodig is om de vloer te polijsten. Vermijd contact met de vloer en als er toch per ongeluk iets op de vloer terecht komt, veeg dit dan zo snel mogelijk weg met veel water.
3. Olie en vet
Olie en vloeibare vetten kunnen na verloop van tijd kringen in het beton veroorzaken. Soms komt er toch wat olijfolie, slaolie, frituurvet of een ander vloeibaar, vettig product op de vloer terecht. Verwijder dit zo snel mogelijk met een natuurlijke zeep en warm water.
4. Chemicaliën
Sommige schoonmaakmiddelen zijn behoorlijk agressief. Dat is in bepaalde gevallen handig, omdat ze goed werken. Voor de betonvloer zijn ze echter niet geschikt. Gebruik daarom nooit chloor of ammoniak op de vloer en vermijd contact met ovenreiniger, ontstopper en andere chemische producten.
Doffe plekken
Doffe plekken kunnen ontstaan door slijtage. Door de vloer goed te onderhouden met bijenwas is dit eenvoudig te voorkomen. Ook door de inwerking van zuur kunnen doffe plekken ontstaan. Reinig de vloer met een milde zeep en behandel de plek daarna met bijenwas. Als de doffe plek niet verdwijnt kun je altijd contact opnemen met de fabrikant. In sommige gevallen moet de vloer gepolijst worden.
Kalksluier voorkomen
Water bevat in meer of mindere kalk. Als water opdroogt, blijven de kalk resten achter. Na verloop van tijd kan daardoor een kalksluier ontstaan. Een doffe, grijzige laag over het beton. Om dat te voorkomen moet de vloer altijd goed gedroogd worden. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken is dat belangrijk. Ook na het schoonmaken is nadrogen aan te raden.
Als er toch een kalksluier is ontstaan, kan deze verwijderd worden door de vloer heel voorzichtig te schuren met een schuursponsje. Daarna wordt de vloer ingewreven met bijenwas. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project met beton? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!